Kinderen

Natuurlijk behandelen wij ook kinderen: meestal komen ze met u mee wanneer u zelf voor controle komt. Vaak voor het eerst als ze nog maar een jaar of 2 zijn. Nog niet voor een echte controle, maar om een beetje te wennen aan wat er allemaal gebeurt. De tandarts kijkt tijdens de controle bij u alleen maar en doet dat dan tussendoor ook even bij uw kleintje. En misschien kan de tandarts bij uw kind zelfs al even tanden en kiezen tellen! De basis is gelegd voor een heel goede gewoonte!

 

Vanaf 4 jaar krijgt uw kind een eigen oproep. Het wordt dan ook steeds belangrijker dat u het goede voorbeeld geeft en samen met uw kind twee keer per jaar voor controle komt. Dan weet uw kind later niet beter dan dat een controle bij de tandarts er bij hoort.

Heeft u het idee dat uw kind pijn heeft in zijn of haar mond, dan wacht u natuurlijk niet tot het 4 jaar wordt. Soms is gerust stellen al voldoende en is er gelukkig niets aan de hand, maar het kan ook gebeuren dat uw kind niet duidelijk kan aangeven wàt er aan de hand is. Dan is een bezoekje aan onze praktijk een goed idee.

 

Nog een paar tips om het bezoek van uw kind aan onze praktijk goed voor te bereiden:

* u vertelt uw kind dat de tandarts af en toe even moet kijken naar de tanden en kiezen. Dat dat ook bij u gebeurt. En dat de tandarts soms ook een spiegeltje gebruikt om heel goed te kunnen kijken.

* u zegt nooit tegen uw kind dat: de tandarts niets doet. Want dan kùnnen we ook echt niets doen. Uw kind zou ons helemaal niet meer vertrouwen, als er toch wat gedaan moet worden.

* u laat uw kind niet merken dat uzelf geen fan bent van de tandarts. Tenslotte heeft uw kind recht op zijn of haar eigen ervaringen en die zijn wellicht veel positiever dan die van u. U probeert zo neutraal mogelijk te zijn. Dat kan lastig zijn hoor: kinderen zijn fantastisch in het opvangen van signalen van papa en mama.

* is er een behandeling nodig? Informeer dan bij de tandarts wat er gedaan moet worden en vraag of uw kind daarover geïnformeerd moet worden. Vraag dan ook wat u zelf wel en wat u niet moet zeggen. Dat laatste vraagt u natuurlijk niet met uw kind in de buurt....

 

Tandheelkundige hulp voor jeugd tot 18 jaar maakt deel uit van het basispakket onder de Zorgverzekeringswet. De zorgverzekeraar is verantwoordelijk voor het marktconform vergoeden van de kosten op restitutiebasis. Voor uitgebreide tandheelkunde bij kinderen zoals kronen, moet vooraf eerst een machtiging aangevraagd worden. Mocht u meer informatie willen, dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.